ویروس کرونا به طور گسترده از ماه مارچ ۲۰۲۰ تاثیرات سو خود بر صنایع مختلف به خصوص بر صنعت فولاد و معدن را به طور گسترده نشان داد و از این زمان میانگین قیمت گذاری سهام صنعت فلز و معدن به طور تقریبی ۱۰ درصد کاهش یافت و بسیاری از شرکتهای مستقل حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد ارزش بازار خود را از دست دادند.
از آن زمان نیز، قیمت کالاهای گوناگون مانند سنگ آهن، مس، زغال سنگ و روی به علت کاهش تقاضای بازار، به میزان ۵ درصد کاهش یافت و تنها چیزی که دستخوش این تغییرات گسترده قرار نگرفت، قیمت طلا بود چرا که از آغاز بحران ویروس کرونا، نه تنها بازار با کاهش قیمت آن مواجه نشد بلکه شاهد رشد ۸ درصدی قیمت طلا بود!
کشور چین از زنجیره تامین جهانی محصولات واسطهای، چیزی در حدود ۲۰ درصد سهم به ویژه در واردات محصولات آهن و فولاد دارد اما ضررهای وارده ناشی از ویروس کرونا، تاثیرات سو و بسیار سنگینی را بر این کشور متحمل کرد و در آن زمان پیشبینی میشد که سایر کشورها نیز چنین ضرری را حتی در ابعاد گستردهتر متحمل شدهاند. در این راستا باید بدانید که اگر صادرات کشور چین حتی به میزان ۲٪ کاهش یابد، صنعت فلزات اتحادیه اروپا، ضرری معادل ۱۰۰۰ میلیون دلار متحمل میشوند.
ویروس کرونا چه تاثیری بر صنعت فولاد و خودروسازی گذاشت؟
تولیدکنندگان آهن و فولاد در اروپا نیز به علت کاهش سفارشات و یا کمبود کارکنان در دسترس، خطوط تولید کارخانههای فاقد کارگر را با توجه به شرایط پیش آمده قطع کردند.
علاوه بر تمام مشکلات ایجاد شده ناشی از ویروس کرونا، بسیاری از صنایع وابسته به فروآلیاژ و فولاد مانند خودروسازی و ریختهگری در بسیاری از کشورهای جهان در آن سال تعطیل شدند و طبق گفته بسیاری از کارشناسان، ویروس کرونا علاوه بر تمام آسیبهایی که به جان انسانها وارد کرد، سبب کاهش چشمگیر تقاضا در عرصههای متعدد شد. با این وجود، طبق آمار جهانی میتوان گفت که مصرف فولاد کشور چین از ماه ژانویه تا فوریه سال ۲۰۲۰ به میزان تقریبی ۵.۵ درصد، افزایش داشته و اما نکته قابل توجه این است که صنعت آهن و فولاد بسیاری از کشورها مانند هند، برای دریافت مواد مصرفی گوناگونی از جمله منگنز، محصولات نسوز، الکترودها و رولهای کارخانههای فولادی به کشور چین وابستهاند و بنابراین هرگونه پیامد منفی در کشور چین، ضررات غیر قابل جبران فراوانی را به کشورهای وابسته به آن، وارد میکند.
در نهایت همین موضوع سبب میشود تا قیمت مواد اولیه وارداتی چند برابر افزایش یابد و قیمت محصول نهایی نیز با تورم شدیدتری مواجه شود. یکی از پیشنهادات دولتهای کشورهای وابسته به چین در راستای کاهش ریسک زنجیره تامین، کاهش وابستگی صنایع به چین است که در این میان، یکی از بزگترین شرکتهای فولادسازی به نام تاتا استیل اخیرا این کار را تا حد زیادی به انجام رسانده و در کنار آن، بسیاری از کارخانههای تولیدی فولاد و آهن نیز، تصمیم گرفتهاند تا با کشورهای دیگری مانند ترکیه یا برزیل به همکاری خود ادامه دهند.
از آنجایی که پس از شیوع دامنگیر ویروس کرونا، میزان تقاضای فولاد و آهن کاهش چشمگیری یافت، دولت بسیاری از کشورها از تولیدکنندگان خواستند تا میزان تولید خود را تا ۵۰ درصد کاهش دهند و همین امر، بر کاهش تعداد کامیون ها و در نتیجه عدم تحویل به موقع کالاهای نهایی نیز، تاثیر بسیار سویی گذاشته است.
اما با وجود تمام چالشها و آسیبهای ناشی از شیوع ویروس کرونا، در این سالها شاهد همکاری بالایی در میان بسیاری از تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان بسیاری از صنایع به ویژه صنعت فولاد و آهن به منظور جلوگیری و جبران هر چه بیشتر ضررات وارده به این صنعت، بودهایم و امید داریم تا بخش زیادی از صدمات وارده در سالهای آتی جبران شود. همچنین، در این راستا بسیاری از معدنچیان و دیگر حوزههای صنعتی بر این عقیدهاند که با کاهش شیوع ویوروس کرونا، باید بیش از پیش به سرعت خود در افزایش تولیدات مختلف بیفزایند تا بتوانند ضررهای وارده ناشی از این بیماری را تا حدی جبران کنند.